START   12 15 16 19 26 29 30                                                                                 INDEX TIDIGARE MÅNADER
November 2013     Förra månadens bilder 
Skicka dina aktuella modell-bilder med lite passande kommentarer till patrik@pgdata.se så kommer de kanske upp på denna sidan. Bilderna ska helst vara i originalupplösning från kameran - inte förminskade! Förra månaden var som en höstmånad bör vara. Ruggig och blåsig men med några fina dagar.
Kvällsflygningarna är förstås slut men på helgerna har det flugits. Inneflyget har börjat lite runt om.
Och så finns det ju en dåligt använd bygglokal man kan sitta i på kvällarna om man vill det.
Höstlovet har någon dag kvar i början av november men i klubben har vi inte brytt oss om att satsa på juniorer detta året.
Klubbmodeller, batterier och sändare är på gång att fixas flygdugliga.
Simulatorn i lokalen verkar fungera riktigt bra.

Hej! Här kommer en bild på #141 Radio Rock som är en kopia på #2 Radio Rock från 1959. Den hade enbart sidoroder och drevs av en Webra 2,5 diesel. Tänk att det är 54 år mellan dom här "rockarna". # 141 är eldriven men har en attrapp till dieselmotor och tank.
Hälsningar från Owe i Blekinge

Tisdag och byggkväll. Ordföranden är lyckligt för att han hittat denna hemsidan ;-) "Kan man klicka vidare på alla grejorna?"

Åke har printat ut ritningar till FT Racer - känd som Rip Slinger - bara att ta fram lite depron och bygga en vass "fighter". SK2000E moddas så att ECS-en får lite kylning och samtidigt skydd.
DUSTER håller på att skäras till för att ta upp kampen med Rip Slinger. Fast jag är lite rädd för höjder....
Och så förstås lite fika med Evert - alltid lika trevligt.

Lördag den 9 november och en kort stund på klubben med kniven och limflaskan. Motor (slut på förrådet?) beställd från HK.
När jag kom hem från jobbet i går så såg jag en ovanlig profil framför mig på uppskattningsvis 200 meters höjd - bladet visste vad det var och hade bild.
I morgon är det Mårtensafton men vi firar nog i kväll med den goda svartsoppan till pippin.
Inte en Fi 156 men en numera inte allt för sällsynt flygare i trakterna.
------------------------------------------------------------------------>
Tisdag den 12 november.

JIL var på besök med en öm tand - snabbt hem igen.
Åke jobbar vidare med stället till SK2000 - lim och tråd i stället för lödning är enklast.

Vitlim, knappnålar och tejp är inte lika snabbt som smältlim men vi har gott om tid innan våren kommer. Ett problem verkar vara stötstångsämne som jag inte hittar på förrådet. Antingen skrota en gammal modell eller  beställa - finns det sådant hos AirCpro månne.---------------------------------------------------------------------->
Brillianta bilder, bra fakta och en modern bok i farsdagspresent från äldsta grabben. Ett riktigt imponerande tryck på omslaget där man känner nitar, kylflänsar mm på motor, prop och vinge.

Och så förstås fika med Evert - italiensk "spritkaka" som var minst lika god som tre sorters pepparkakor.
Ledig fredag så det blir lite motion.
Vilken perfekt start och landningsbana när havet dragit sig tillbaka och lämnat minst 6 meter brett i stort sett helt plant och ett par hundra meter lång remsa.

Synd att bilen och planet är långt borta.

Ingen som ska med och flyga på fältet väl?
Simone har lagt lite hinder för vår framfart.
Lördag den 16 november och säsongspremiär för inneflyg i Tianshallen. Danne är fena på att hovra - och mycket annat.

Det verkar som att ordföranden bör skärpa till sig - eller är det fotograf Åke som är darrig?
Tisdag den 19 november. Åke knypplar vidare på sitt ställ till Gårdstadaren - eller är det makramé han håller på med.
Jan- Ivar är i alla fall säker på att det inte är Näversöm för det kan han - också................

 
Taranisen har välkomnat sin ägare och berättat lite om planet och kvadden. "Motor armed" - "Motor locked"

"Chippet" har blivit kalibrerat med alla givare och ska hålla vispen lugnt och stadigt på samma position .........
De gråa vit och gula delarna är övningar i att konstruera och skriva ut med 3D-printer.

Motorer med propellrar sitter väl skyddat i en kolfiber-ram så att man NÄSTAN inte ska kunna få fingrar eller annat i propellrarna.................

Det rasslade bara lite ibland......
Och så var det förstås dags för lite fika hos Evert.
Bästa är förstås Everts hembakade müsliflarn och hemblandade glögg som man för vänta att smaka tills man kommer hem.
Tisdag den 26e november - 4 veckor till jul.

Det har inte blivit så mycket flygbilder men i lördags var det fint flygväder så det blev ett par rundor med VisionAire - fast inga bilder.
Prognosen visade mycket sol på söndagen så planet blev kvar i bilen över natten - ack så fel.... Söndagförmiddagen visade busväder med horisontellt regn.
Det fick bli lite pyssel med datorn och en kasse gamla tidningar från förra årtusendet. Min sida med nostalgi fick lite "putsning" i layouten med bilder på skannade tidningar - men det är mångaq år och tidningar kvar att fixa.


Byggkvällen på klubben går fort och det "pillas" med servon till Disney Duster. Fast i natt kom det ett trevligt mail från Evert :
KÖRSBÄRSTÅRTA !!

Jan-Ivar har ju bokat ALLA jullovsdagar i Tianshallen mellan 9 och 12 på förmiddagen!!!!

ÖNSKELISTA -
Ett riktigt bra inneplan för akrobatikflygning - sannolikt utanför tidsramen.
Ett combatplan för busflyg - där finns nog en viss möjlighet.
En dag kvar i november - blir detta månadens sista bilder så blir det Karlshamn både först och sist. Första bilderna var ju på Owes replika av ett plan han byggde 1959. I dag var det besök på jobbet av CJ RC Flying - Chani Johnsson - som skulle inventera flis och virkeshögarna inför månadsstatistiken. Med lite högupplösta bilder, gps och andra mätpunkter så görs en 3-dimensionell bild för att beräkna volymen på de olika högarna.

Utrustningen i detta fallet är en HAB Paparazzi Y6 - budgeten för en sådan är troligen över min egen samlade budget för hela livets modellflygmaterial från tidiga tonåren till nu med gissningsvis 50-talet plan.
Chani tar upp Hexan på runt 100 meters höjd där Nazan håller maskinen stadigt så att man kan ställa in kameran för bra bilder. Man vill ha minst 60% överlapp på bilderna för att kunna bygga upp landskapet i 3-D under sig.Flisgeneralerna Jonas och Bengt är intresserade - mest av slutresultatet som om det blir bra önskas regelbundet för inventering och statistik.
Reserv kanske - en lite mindre quad som används med GoPro och andra mindre filmkameror - även inomhus - till exempel i Garcia-hallen där klubben flyger på vintrarna.
Lördagen den 30 november är sista flygdagen denna månaden och vädret var helt OK om man inte är en vekling. Det var många som flög på Ripafältet i dag.