START     4   11  17 22 25                                                                                  INDEX TIDIGARE MÅNADER
MARS 2014
Månadens första bilder kommer från Owe i Asarum
Förra månadens bilder

Morsning! Nu idag 1/3-14 föddes #144 som heter Idol och är en "byggsats" från Kina som jag fick av min engelske vän Edward Hunt. Spännvidd 890mm, vikt 507g (2200mAh, 7,4V) Alt. 550g (2200mAh ,11,1V) 3ch. BL motor Dny, servon 9g och ESC 10A. Vingen är stor i förhållande till stabben så vingbelastningen blir ca 25g/dm2.
Hälsningar Owe


100% - luftfuktighet kan man nog påstå att det är i när dropparna ligger tätt på glasögonen. Då får man flyga lågt, nära och sakta för att se var planet håller hus. Bättre rustade för vädret är nog storkarna som nu gärna visar upp sig.

2 mars 2014 - årsmöte på Garvaregården i Nymölla.

Så här blir alla deltagare riktigt nöjda och klubbar igenom dagordningens punkter snabbt.
Om nu ordföranden bara kunde vänta med sina friflygdiskussioner tills efter fikat.
Ambitiös verksamhetsplan som vanligt.
3 familjedagar med obligatorisk korvgrillning.
Träff på fältet första söndagen i varje månad - tid diskuterades och kommer säkert i protokollet.

Senaste modellflygnytt med ritning på Rakt Upp - KPG har väckt intresset för att bygga hos alla - kanske. Enkel modell för ett par tior och med gummibandskatapult så kan alla unga som gamla tävla på lika villkor. Äldre oldboys har rätt att använda käpp och rollator poängterade ordföranden.
Som vanligt stod Helge för Catering.
I år extra billigt för att utnyttja 5% kupongen på Maxi innan den gick ut.Björn visade raskt sina talanger i köket när det gäll att diska.
Varmvattnet tog raskt slut i kranen. 
FETTISDAGEN började jag hemma hos Evert efter att ha varit på Fjällblomman och hämtat ett Schenkerpaket från Borlänge.

I dag var det verkligen 7 kakor. Först en liten söt Cox Baby Bee (utan medbringare), OS Max 10, OS Max 20, OS Max 20 (en till), OS Max 30, OS Max 35 och Webra 20. Nu har doktor Evert lite att kontrollera efter rengöring.

Förtäring får vi hålla oss med själva men kartongen inspirerar. Det var ju RC-motorer så någon kanske inte behöver konverteras till lininsug. I tre nummer av modellflygnytt 1992 och 1993 följde det med ritningar på Aviatik II som kanske möjligen ........... Tidningarna finns skannade så klart.

Nere i klubblokalen hade chefen slagit på stort och länsat semleförrådet i någon butik. Det är snudd på att man kan utse honom till "Hedersskåning" snart trots att han är en småländsk norrlänning.

Ett flygplan är aldrig så bra att han inte kan göra det bättre .....
Fredag och ledigt från jobbet. En runda på fältet när man ändå passerar är ju trevligt.


Ett ärende till Bromölla så då är det ju spännande att se vad Evert hittat på sen i tisdags kväll. Två "tjugor" har hamnat på nybörjarkärror.
Mycket jobb har det varit - minst 20 timmar för att plocka ner och rengöra. Mycket sot i motorer som sannolikt tjänat väl i massor av timmar. Nu känns alla motorerna rimliga så det väntar provkörning "irl".
En ny medbringare har svarvats till Coxen.

Massor av skit blev det i spriten som har filtrerats ett par gånger. Det gick knappt att se ett dugg genom den efter tvätten.
Söndagen bjöd på fint flygväder och en fantastisk uppvisning.

Ett halvdussin storkar fångade termik över ett hus och på ett par minuter hade de cirklat uppåt från 50 meter till över 300 meters höjd på väg från Härnestad norrut mot Ripa-Åhus.

Tisdag den 11 mars. Nu har våren verkligen kommit. 20 grader varmt i går och nästan lika fint väder i dag.
Men solen går ner och till klubben kom det några gubbs som satt och dammade. Balsadammet rök när det slipades KPG-vingar.

Hos Evert vankades det nybakad körsbärspaj. Hela huset doftade nybakat.

Trädgården har prioriterats men en tjuga till har fått ett hem.
Det måste fram lite 8*6-or för att få fart på vingarna som inte drar som de ska med 9*4.

Hej. En bild från fältet. Trots starka vindar fick vi en trevlig eftermiddag på snobben fältet med våra depron maskiner. Mvh Björn/Jan-Ivar
Lördag den 15 mars har Karl satt fart på luften så att man har fått stoppa trafiken över sundsbron till Danmark. Jag hoppade över flygningen i dag - för att jag varit på ögonundersökning och fått droppar så att jag ser ännu sämre än vanligt ;-)
.

Söndag den 16 mars. Prognosen lovar regn hela dagen men på DMI Radar ser man att det kan ljusna så det blir en chansning ut till fältet. Man är väl inte rädd för lite små stänk om man har skydd till radion och skärm över glasögonen.

Efter flygningen så sprack det upp ännu mera och solen visade sig riktigt fint. En tur i periferin för att hitta lite "skatter".
Några piloter måste fått vibration när delar av propellern lossnat ;-) HA EN BRA DAG!

Tisdag den 17 mars - en vecka före våffeldagen. En mysig kväll med fina historier i källaren på Centrumhuset i Nymölla. I dag var det Åke J som stod för fikabrödet.

Fiskehistorierna tävlades det om av tre entusiaster
 

- då var det dags att rymma till Evert.


 Linhandtag provdras med dryga 40 kilo.

Hemkommen väntar drygt 20 nummer av tidningen LINA i mailboxen.
Lördag den 22 mars. Ingen riktigt bra prognos men verkligheten var betydligt bättre så det var tur att planet hade lastats.

 Först en tur på fältet - sen vidare för lite trädgårdsarbete och vedsågning. På vägen passeras Pulken.


Man blir trött av att såga ved - en tur med bilen för att "vila". Passerar ett låst Janlanda

Senaste veckorna har dragit med sig en hel del "skräp" upp ur havet.


Kusten vid Kivik är inte alls lika badvänlig utan full av sten


Sen en tur till Kiviks musteri via backarna och Vitaby. Cider med champagnekork för 15 spänn flaskan blir gott till kvällsvarden.
25 mars - Så här står det i WIKI om dagen Budskapet till Maria om Jesu födelse 26I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. 27Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria. 28Ängeln kom in till henne och sade: "Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig." 29Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. 30Då sade ängeln till henne: "Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. 31Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. 32Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, 33och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut." 34Maria sade till ängeln: "Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man." 35Men ängeln svarade henne: "Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. 36Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. 37Ty ingenting är omöjligt för Gud." 38Maria sade: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt." Och ängeln lämnade henne.

Vingar har ju ängeln Gabriel och våfflor får man hos Evert.

Men först var det aktivitet på klubben.
Propellerbalansering. HKG/KPG-bygge med balsadamm.

Programmering av segelplansvinge med 4 servon.
Glider, 2ail+2flap+butterfly hann vi med.
Sen så blir det väl camber, caster och toe in?
 

Coaxheli med 3D? Då är det enklare med Biltemas glidarjet för ett par tior.Inte gräddfil hackad lök och löjrom - sylt, grädde och färska frukter - fikon, ananas, passionsfrukt och kiwifrukt.
Och så lite delar till Aviatic II - roder och vingstöttor visas. Det blir till att proviantera på klubben eller Skånehobby för att få resten av grejorna.

Sista helgen i mars. Solsken och svaga till obefintliga vindar har nog lockat ut lite flygare.
Jan-Ivar pratade om en spegelblank sjö vid Ivetofta ........

Äntligen sommartid! - Så att man kan få gå upp i vettig tid på morgonen.
Rimfrost efter en stjärnklar natt. En snabb tur med planet på väg till stugan för att vår-röja i trädgården.

Klockan var inte mer än strax efter 7 (normaltid) och ändå var det redan folk som gjorde hål i luften..

Flygare som mellanlandat vid Pulken för att få sig ett skrovmål före nästa etapp som kanske bär ända till norrland.
Det är förstås inta alla flygare som ska så långt.

Den här är nog född och uppvuxen i grannskapet.


Man hör mycket pratas om att det flygs i Sölvesborg-Bromölla-Nymölla - men är det bara läppflyg? Inga bildbevis?