När började man flyga?
När började man flyga?

När började man flyga?

Under lång tid fanns det teorier om hur man skulle kunna övervinna gravitationens ”förbannelse” över människan. Flera olika typer av motorer testades och flera försök gjordes för att lyckas flyga. På amerikansk mark den 13 december 1903 i Kitty Hawk i North Carolina lyckades man. Det var bröderna Wright som stod bakom det lyckade försöket att genomföra en flygning. Det var dock ingen långflygning. Den motordrivna flygmaskinen, kallad The Flyer, flög i tolv sekunder. Det är en lång bit ifrån dagens flygningar där flygplan håller sig i luften i tiotals timmar.

Världskrigen snabbade på utvecklingen

Sedan bröderna Wright 1903 har flygningens utveckling gått i en rasande fart. En anledning till den snabba utvecklingen är försvarsindustrin och det militära flyget. Mycket har vi att tacka de båda världskrigen under 1900-talet, då flera nationer satsade stort på att utveckla sitt flygvapen. Redan under det första världskriget använde sig alla krigförande länder av flygplan.

Jetmotorn och en snabb teknisk utveckling

Jetmotorn är en annan milstolpe. Den började utvecklas under 1930-talet men började inte användas förrän drygt tjugo år senare. Den snabbade på den tekniska utvecklingen mot dagens flygplan. Parallellt skedde innovationer inom prestanda och lastförmåga. Så småningom började de kommersiella passagerarflygen introduceras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *